Hukum Berkhatan Bagi Pesakit Heamophilia dan Kanak- Kanak Cacat Akal

Gambar hiasan

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan pada sidangnya kali ke- 77 pada 10- 12 April 2007 telah membincangkan isu hukum berkhatan bagi pesakit heamophilia dan kanak- kanak cacat akal dan telah membuat keputusan seperti berikut;

i.                   Pesakit heamophilia tidak diwajibkan berkhatan kerana proses khatan boleh membawa mudharat kepada pesakit. Walau bagaimanapun, aspek taharah bagi pesakit heamophilia perlu dipelajari dan diberi perhatian khusus oleh pesakit berkenaan untuk memastikan kesempurnaan bersuci dan kesahihan ibadah.

 ii.       Bagi kanak-kanak yang cacat akal, kewajipan berkhatan adalah bergantung kepada tahap kecacatan otak yang dialaminya. Gugur semua kewajipan melaksanakan ibadah termasuk berkhatan ke atas kanak-kanak yang mengalami kecacatan otak yang teruk. Ahli keluarga kanak-kanak berkenaan perlu memastikan kebersihan anggota kanak-kanak tersebut dijaga dengan baik.

          Jabatan Mufti Selangor juga telah mewartakan fatwa yang sama di atas pada 25 Oktober 2007 warta nombor Sel P.U. 36 Jld. 60 No. 23 (www.muftiselangor.gov.my/PortalFatwaSelangor)

 Ulasan :

Syariat Islam sememangnya diturunkan bagi memenuhi tuntutan maslahah ummah dan maqasid syariah. Islam adalah agama yang mudah dan tidak menyusahkan ummah. Setiap taklif kepada manusia adalah di atas keupayaan kudrat manusia.

        Firman Allah di dalam Surah al- Hajj ;ayat 78 

وما جعل عليكم في الدين  من حرج   

       

” Dan ia tidak menjadikan kamu menanggung sesuatu keberatan dan susah payah dalam perkara agama”

Semoga fatwa ini disebarluaskan kepada masyarakat umum terutamanya bagi mereka yang mempunyai pesakit- pesakit heamophilia dan kanak- kanak cacat akal.

wallahua’lam.

Advertisements

1 Comment

  1. kanot said,

    J0000007UTC 28, 2008 at 02.22 p07

    tuan mufti,

    apa kaitan khatan dgn tangan kat atas tu ? hehehe


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: