Hilangnya seorang sahabat, teman, kawan, guru

24 Julai 2008-

Pagi tadi saya terima sms daripada  sahabat Us. Mohd Solhi Shariff, Pegawai Pusat Pungutan Zakat Pulau Pinang, Majlis Agama Islam Pulau Pinang.

sms beliau;

“alfatihah buat sahabat kita, abdul aziz omar yg telah kembali ke rahmatullah, dlm pakaian ihram,kemalangan ketika balik dari umrah (bgtau shbt2 lain)”

Sdr. Us. Abdul Aziz al- hafiz adalah seorang sahabat yang mudah mesra. Saya mula mengenali arwah ketika mula- mula mendaftar masuk ke Tingkatan 1, SMKA Al Mashoor Lelaki pada tahun 1995. Terus hari ke hari mengenali beliau hinggalah ke Tingkatan 5 pada tahun 1999.

Kenangan manis, semasa bersama- sama dgn beliau berkhidmat selaku Badan Tertinggi Pelajar (BTP) SMKA Al- Mashoor (Lelaki) pada tahun 1998- 1999. Beliau menjadi Timbalan Ketua Umum, saya mjadi Exco Dakwah Kepimpinan.Beliau adalah bos ke-2 kami dalam BTP.  Beliau sangat komited dengan gerakerja dan usaha dakwah mendidik anak- anak warisan Al Mashoor. Beliau sangat pantang melihat pelajar2 yang suka ponteng solat, ponteng Subuh, tak mahu baca Mathurat lepas Subuh dan lepas Asar. Walaupun beliau sangat peramah, periang tapi sangat memendam rasa. Beliau tak suka menceritakan masalah nya . apabila disusuri latar belakang beliau merupakan anak yatim.

Beliau sangat bertenaga apabila bertazkirah, sgt alim nahu bahasa arab, sgt berilmu. Apabila tamat pengajian di Al Mashoor, beliau memasuki Maahad Tahfiz Wal Qiraat Pulau Pinang. dan terus ke bumi Nabi Madinah al Munawwarah. Kali terakhir kami berjumpa sekitar tahun 2002 kurang lebih di Masjid Negeri Pulau Pinang menziarahi teman2 di sana.

 Semoga roh arwah diletakkan di kalangan para syuhada’ dan orang yang bertaqwa. Ana doakan anta terus dibawah rahmat al Quran kerana anta merupakan pendokong al- quran semasa hayat. Mohon sahabat2 sekalian mendoakan sahabat ana ini.

 

Advertisements

2 Comments

 1. ridhauddin said,

  J0000007UTC 28, 2008 at 02.22 p07

  Semoga Allah mengampunkan dosanya dan dosa kita semua. Hari Isnin nanti pada jam 8-8.30 saya akan menjadi tetamu Selamat Pagi Malaysia. Dijemput untuk menonton dan bagi komen dalam blog saya ye.
  http://ridhauddin.com

 2. syauqi-sabah said,

  J0000007UTC 28, 2008 at 02.22 p07

  AllAhummakhtim lanaa bi husnil khatimah


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: